Над 700 са регистрираните психолози в София

Практикуващите обаче са в пъти повече, заради липсата на законова уредба

25.07.2015 | 12:15 Редактор: Мариета Иванова
Марина Кунчева, психолог

Регистрираните психолози само в София са над 700, сочат данните на  Дружеството на психолозите в България. Практикуващите обаче се оказват в пъти повече заради отсъствието на законова уредба за упражняването на дейността.

Възнагражденията на дипломираните психолози зависи от избраната сфера на реализация. В държавните структури е около 400 лв.

„По-скоро се разчита на нашата лична амбиция и инициативност -в това да си проправим професионалния път”, коментира психологът Марина Кунчева, която работи в частен център.

Тя допълва, че услугата за оказване на психологична помощ не се покрива от Здравната каса, „но пък все повече фирми големи правят крачката сами да наемат психолог или да осигурят психолог на своите служители.“
Консултирането с психолог не е много разпространена практика в България, въпреки че не са малко хората, които изпитват състояния на тревожност, потиснатост и емоционален дисбаланс.

В списъка на желанията на кандидат-студентите в СУ „Свети Климент Охридски” специалността „Психология” тази година се нарежда на първо място, като успява да измести дори традиционните фаворити „Право” и  „Компютърни науки“.

Според Георги Стоянов, който вече учи „Психология”, това се дължи на „известна криза в ориентирането и кандидатстването на студентите”. –„В България вече толкова лесно се влиза в университетите, че хората са склонни да записват всякакви неща без да са конкретно ориентирани какво може да ги удовлетвори или да имат особени амбиции да станат специалисти в някоя сфера. И затова се получават предполагам феномени” като този при Психологията, коментира той.

За едно място в специалността в СУ тази година се бориха 30 души.

Вижте още по темата от репортажа на Радина Начева.