fallback

ГЕРБ и БДЦ постигнаха съгласие за съдебната реформа

Ще подкрепим декларацията, която ще бъде предложена за разглеждане в НС, коментира Явор Хайтов

22.07.2015 | 09:46 Автор: Мариета Иванова

ГЕРБ и БДЦ постигнаха съгласие за съдебната реформа, съобщава Агенция Фокус. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на НС и депутат от БДЦ Явор Хайтов.

"Ще подкрепим декларацията, която ще бъде предложена за разглеждане в НС. Основни автори на нея бяха Данаил Кирилов и Димитър Лазаров. Позволих си да участвам и в нейното обработване, защото считам, че тя най-добре отразява политическите тенденции и настроения към настоящия момент", обясни Хайтов. Той посочи, че трите пункта, които са коментирали са безспорни и това е разделянето на ВСС, необходимостта от задълбочаване функциите на инспектората на ВСС и прекият избор на членове на ВСС от магистратите, дори и на районно ниво.

"Нашите разговори с премиера продължават и по други теми. Така, както сме давали подкрепа по знакови гласувания, като например за дълга. За в бъдеще също ще подхождаме така по важни гласувания", каза още Явор Хайтов.

След срещата с БСП премиерът Борисов коментира, че е получил аргументиран отговор от лидера на левицата Михаил Миков защо са „против“ предложените промени на конституцията.

 „Малко бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим и добрите ни намерения, но повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата, за да може основните политически сили да ни подкрепят”, коментира Борисов, цитиран от агенция Фокус. По думите му с нищо от това, което Миков е задавал като въпрос, той не може да отговори, освен за кадровото израстване на съдиите и прокурорите.

„Основните теми – бързина, качество, скорост на съдебния процес, справедливост, ние ги залагаме в следващите години”, обясни той.

„Ще положим всички усилия мнозинството да направим тези промените, доколкото ни стигат силите”, посочи премиерът.

От Патриотичния фронт ще искат свикване на председателски съвет в присъствието на Бойко Борисов с цел излизане с обща позиция по съдебната реформа.

fallback
Още от България
fallback