fallback

Пациенти подариха ковчег и пирони на НЗОК

Със символичен погребален марш пациенти с ревматологични заболявания протестираха срещу новите предложения на НЗОК за лечение.

21.07.2015 | 13:19 Автор: Пролетина Съботинова

С ковчег пред вратата осъмна Националната здравно осигурителна каса. Пациенти с ревматологични заболявания поднесоха зловещия подарък заради новите правила, които касата въвежда за лечение на заболяването. Според пациентите, промените, които влизат в сила от 1 август ще затруднят достъпа на нуждаещите се от скъпоструващата биологична терапия. Според тях тя ще се прилага, едва ако в продължение на година две други терапии не са дали резултат. Според пациентите обаче, през това време те ще бъдат подложени на болка, която ще ги инвалидизира, а лечението със скъпоструващите лекарства впоследствие няма да е толкова ефективно.

"С вашите новите правила вие забивате последния пирон в нашия ковчег, моля ви не го правете", коментира председател на Асоциацията на пациенти с ревматоиден артрит, Роза Чеглайска.

Според пациентите мерките имат за цел да редуцират средствата в бюджета, а не да подобрят качеството на предлаганото лечение. Досега пациентите можеха да се лекуват при ревматолози, които нямат договори в извънболничната помощ с НЗОК. Прегледът при тях не се заплаща от касата, но предписаната биологична терапия - да. С предлаганите промени от 1 август, пациентите първо ще трябва да бъдат диспансеризирани, а след това да се лекуват само от ревматолози, които имат сключени договори с касата. Това обаче е проблем, разказват пациентите.

"Ревматолозите отказват, тъй като ако те ни диспансеризират, на тях им се плащат едни минимални цени. Просто, ако те ни диспансеризират всички нас, ще фалират", коментира Албена Асенова, пациент с ревматологично заболяване.

'Те нямат нормативна база, те нямат условия да ни лекуват, един ревматолог може да ни осигури по две изследвания, на нас ни трябва ежемесечни изследвания, за да се следи кръвната картина, белите дробове", оплака се друг пациент, Димитър Янев.

При проверка на касата обаче са отчетени пациенти на диспансерно наблюдение, докато пациентите реално не са били диспансеризирани. Само за четири години средствата за лечение на ревматолочини заболявания са нараснали от 12 млн. до 75 млн. лв. Мерките целят да се затегне контрола върху разходването на средствата, които касата отпуска и да следи дали пациентите се лекуват според нуждите им. От касата са категорични, че промените няма да  ограничат достъпа на пациентите с ревматологично заболявания и ще важат само за новите пациенти. "Това се налага, защото започна безконтролно изписване на лекарства, не може всяка година да се увеличава разхода  за болните с ревматологични заболявания. Така се получава, че 10 % от бюджета на касата отиват за това заболявания за около 5000 души", коментира зам.-председателят на НЗОК д-р Росен Петков.

От касата обещаха още срещи, за да решат проблема.

 

fallback
Още от България
fallback