240 общини подали проектопредложения за евросредства по процедурата-Независим живот

Чрез мярката се увеличава възможностите за финансиране на лични асистенти за хора с увреждания

21.07.2015 | 13:04 Редактор: Мариета Иванова
240 общини подали проектопредложения за евросредства по процедурата-Независим живот

240 общини или райони на общини са подали проектни предложения по стартиралата през май 2015 г. процедура „Независим живот” на ОП „Развитие на човешките ресурси”, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Чрез нея МТСП разширява обхвата и възможностите за финансиране на нови над 14 000 лични асистенти за хора с увреждания и/или възрастни над 65 годишна възраст.

В рамките на процедурата „Независим живот“, самотно живеещите ще могат да избират и да се възползват от още по-широк набор социални услуги, между които са „социални асистенти“, които да ги придружават до пощата или до магазина и „домашни помощници“ за малки битови ремонти в домовете. Възрастните хора ще могат да използват услугите и на медицинска сестра, като подкрепата ще е насочена към улесняване достъпа до здравни услуги и развитието на индивидуални здравно-социални услуги. Чрез новата процедура, Министерството на труда и социалната политика ще подпомогне социалното включване на хора в нужда, както и ще улесни интегрирането на хората с увреждания на пазара на труда.

Независимо, че финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на социалното министерство, за него могат да кандидатстват общините, които в последствие ще отговарят и за предоставянето на услугата до хората. Към момента 240 са общините, които са подали своите проектни предложения. Те могат да кандидатстват с проекти за изграждане на социални звена за възрастни и хора с увреждания на стойност между 80 000 и 500 000 лв. За процедурата „Независим живот“ са предвидени общо150 млн. лв.

Очаква се договорите на общините, кандидатствали по процедурата до 10 юни 2015 г., да бъдат сключени през август тази година, а за подадените проектни предложения в периода 10.06 - 10.07.2015 г.,договорите ще се сключат през месец септември. Третият срок, който общините имат за подаване на документи за кандидатстване, е 6 януари 2016 г. Очаква се първите лични асистенти по новата процедура да подпишат договори и да започнат реална работа с хората в нужда след като общината, в която ще бъдат назначени, започне изпълнението на проекта.

Хората, които искат да кандидатстват за личен асистент, могат да потърсят допълнителна информация на интернет сайтовете на общините.