Протестиращите от Гърмен с ултиматум към правителството

Те дадоха едноседмичен срок на институциите да разрешат проблема с незаконните постройки

20.07.2015 | 17:58 Редактор:
Протестиращите от Гърмен с ултиматум към правителството
Протестиращите от Гърмен с ултиматум към правителството

Протестиращи от село Гърмен внесоха петиция в Министерския съвет с над 700 подписа срещу отлагането на събарянето на незаконните ромски къщи.

Представителите на Инициативния комитет на Гърмен поставят три основни искания към правителството. Настояват държавата да премахне незаконните постройки на територията на общината. Искат спешни мерки от  страна на социалното министерство за закрила на ромските деца в квартал "Кремиковци", както и ефективни мерки от МВР, които да гарантират сигурността в селото.

Решението за отлагане на премахването на незаконните ромски къщи е на Министерството на регионалното развитие. А причината - писмо на Европейския съд по правата на човека, в което се иска страната ни да спре разрушаването на тези постройки, дотогава докогато не бъдат осигурени жилища на ромите.

Ако исканията на протестиращите не бъдат изпълнени, жителите на Гърмен ще настояват за оставките на министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие, както и на главния прокурор. Заплашват и с мащабни протести в столицата в началото на септември.

Още в репортажа на Борислав Петров: