fallback

Какви права имаме, когато пътуваме в ЕС

Оказва се, че 8 години след влизането на България в общността, голяма част от пътуващите ни сънародници не познават привилегиите си

20.07.2015 | 10:23 Автор: Васил Детелинов

От близо година европейска директива позволява да правим рекламация на стоки, закупени в рамките на Европейския съюз. За да сме информирани за правата си, Европейската комисия дори е направила приложение за смарт телефоните, което да улеснява пътниците. Знаем ли обаче правата си, когато тръгнем на път из Европа? Оказва се, че 8 години след влизането на България в общността, голяма част от пътуващите ни сънародници не познават привилегиите си.

Евелина Бонева отива на екскурзия до Будапеща. Това не е първото и пътуване зад граница. Със съпруга си често посещават различни държавни в границите на Европейския съюз. До сега проблеми не са имали.

Европейската здравна карта, благодарение на която в границите на ЕС имаме право на безплатна лекарска помощ, е може би единственото право, с което са наясно повечето пътници на софийската автогара "Сердика. Но не е единственото предизвикателство. Какво става, например, ако резервацията ни в хотел или пътуването със самолет, автобус или влак бъде забавено или отменено? Според европейска директива, туроператорът е задължен да ни окаже помощ или компенсира. От ЕК припомнят, че при нужда -помощ можем да потърсим и в посолствата и консулствата на страната ни в страните от ЕС. 

Бисерка Станчева от 6 години живее в Италия. Сега отива на гости при дъщеря си в Англия и казва, че внимава какво слага в куфара си за да няма проблеми по път.

Добре е обаче да се знае, че зад граница може да се вземат до 10 литра спиртни напитки, 100 литра вино и също толкова бира - стига човек да може де го носи. Количествата обаче важат само за преминаване през страните членки на ЕС. В границите на ЕС свободно може да се внасят млечни и месни продукти. Пътникът има право и на 40 кутии цигари. При влизане или излизане от ЕС с повече от 10 хиляди евро в брой, парите трябва да се декларират пред митническите власти.

Подробностите в репортажа на Васил Детелинов.

 

fallback
Още от България
fallback