fallback

Борисов оптимист за съдебната реформа

Промените в Конституцията ще минат на първо четене до 24 юли, коментира премиерът

19.07.2015 | 16:24 Автор: Мариета Иванова

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че промените в Конституцията за съдебната реформа ще бъдат приети на първо четене следващата седмица- 20- 24 юли.

Измененията не успяха да минат на първо четене в комисия, а БСП, ДПС и АБВ категорично отказват да ги подкрепят. Без техния глас обаче промените няма как да успеят, защото за тях са нужни 180 депутата, припомня Dnes.bg.

В Кричим днес – 19 юли, Борисов обяви, че лично се включва в преговорите в търсене на подкрепа за съдебната реформа и ще проведе срещи с лидерите на АБВ, ДПС и БСП. По думите му разговорите следва да се проведат в следващите три дни.

 Борисов изтъкна, че за съдебната реформа е важно разделянето на ВСС на две- на съдии и прокурори. Друга важна стъпка е мажоритарният избор на съдиите и прокурорите, а също и засилване на ролята на Съдебния инспекторат.

"Ще намеря консенсус. Сигурен съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато мотивирано, като кауза, в името на държавата и народа им се постави въпросът, те са изключително разбрани и диалогични хора. Много се радвам, че и моите партньори в управлението – Реформаторския блок, разбраха, че с обиди и нападки не става. Направиха много в последните дни. Така че, с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален и толерантен тон, който за радост в последните дни е факт, се надявам да се осъществи промяната," заяви Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът коментира и случващото се в Гърция.

„Надявам се Гърция бързо да се стабилизира и да затегнат колана така, както ние го направихме и понесохме всички удари от опозицията”, каза Борисов в Кричим, където откри пречиствателна станция заедно с екоминистъра Ивелина Василева.

Той допълни, че южната ни съседка в момента е по-богата от България, но с темповете, с които усвояваме средствата от ЕС, може да я догоним.

Борисов призна, че ако в България се е случило това, което е станало в Гърция, на нас никой е нямало да ни помогне. Премиерът отново успокои, че случващото се в Гърция няма да даде негативно отражение в страната ни заради решението на правителството да й откаже финансова помощ. Борисов обясни и че всички са се отнесли с уважение след гаранцията, че България няма да даде пари за по-богата Гърция.

Борисов обясни и че Гърция е по-богата към момента, но с темпове, с които се развива държавата ни, в следващите една-две години, ако не се направи „отново някой експеримент като Орешарски”, би могло да се стигне до 96-97% усвояване на еврофондовете.

Премиерът припомни, че първата година, когато ГЕРБ е поела властта, усвояването е било под 1%. Заедно с хората си обаче си поставили за цел да минат 30-40 %, а след това дори и 80 %.

Борисов си пожела и парламентът да има достатъчно сила и воля, за да избере най-добрият кандидат за омбудсман.

БСП вече издигна кандидатурата на Мая Манолова, а РБ – на досегашният омбудсман Константин Пенчев.

 

fallback
Още от България
fallback