Удължават разследването на атентата в Сарафово

Новият срок за приключването му е 25 август

19.07.2015 | 13:27 Редактор: Мариета Иванова
Удължават разследването на атентата в Сарафово

Разследването на бомбения атентат на летище в Сарафово отново е удължено, предава  Chernomore.bg, позовавайки се на информация от Окръжна прокуратура – Бургас.

Разследването следва да приключи на 25 август.

На 18 юли се навършиха три години от атентата, когато 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан Ел Хюсеини се взриви в автобус, пълен с израелски туристи на бургаското летище. Бяха убити петима израелски граждани и шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов. Ливанската групировка "Хизбула" е сочена за организатор на атентата.

До момента не са открити съучастниците на камикадзето - Мелиад Фарах и Хасан Ал-Хадж Хасан, за които се твърди, че са задействали бомбата дистанционно. Няма данни за местонахождението им в Ливан или в Австралия, където единият от участниците в атентата е бил през 2010-2011 година.

По случая скоро може да има обвинителен акт в съда, заяви пред БНР посланикът на Израел Шаул Камиса Раз.

"Намираме се в една наистина финална фаза, остава попълването на много малко параметри, така че да се стигне до внасянето на обвинителен акт в съда. Българската прокуратура и следствени органи свършиха чудесна работа, от тях зависи в кой точно момент ще се пристъпи към вкарването на обвинителния акт", каза дипломатът.

В понеделник- 20 юли, при засилени мерки за сигурност, на бургаското летище ще се състои възпоменателна церемония за загиналите израелци на която ще присъстват посланикът на Израел у нас и близки на жертвите.