fallback

МОН: Ще подготвим липсващите кадри за работа в културно-историческите обекти

Всички музеи в страната ще имат "вход свободен" в един и същи ден всяка седмица

17.07.2015 | 15:55 Автор: Ирина Георгиева

Ще подготвим липсващите кадри, заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев на работна среща за пълноценен д юостъп на младите хора до културните ценности, историческото наследство и духовния живот, която се проведе на 16 юли в Министерството на културата по инициатива на в. "Стандарт", Комисията по култура и медии в парламента и Синдиката на българските учители.

"Сред професионалните колежи в България ще има и такива за музейни работници, галеристи и кадри, които да работят на културно-историческите атракции." - обеща министър Танев, който ще бъде домакин на следващата работна среща в рамките на инициативата децата да имат по-голям достъп до изкуството и културно-историческото наследство на страната.

Третата среща ще обсъди необходими ли са и в каква посока законодателни промени за влизането на откритите уроци в учебната програма. А също така и необходимо ли е министерствата на образованието и на културата да искат допълнителни бюджетни средства.

"Има огромен глад за музейни мениджъри." - алармира министър Вежди Рашидов.

Министър Рашидов разказа, че Лувърът, както и най-големите световни музеи и галерии, имат специални програми за деца, където специалисти провеждат занимания с децата.

На достъпен език те им разказват най-любопитни истории за произведенията на изкуството, техните автори и историческото време, в което са създадени. Министърът на културата обеща да изнесе открит урок за изкуството пред ученици в националната галерия "Квадрат 500".

Всички музеи в страната ще имат "вход свободен" в един и същи ден всяка седмица. Това реши на 16 юли работната среща за пълноценен достъп на младите хора до културните ценности, историческото наследство и духовния живот.

fallback
Още от България
fallback