Британски войници участват в учението Planinum Lion 15-3 в Ново село

16.07.2015 | 11:21
Британски войници участват в учението Planinum Lion 15-3 в Ново село

Британският посланик Ема Хопкинс посети многонационалните учения в Ново село, което се провежда от 6 до 17 юли 2015, съобщи посолството на Великобритания в София на сайта си. Военните игри са многонационално учение, командвано от морската пехота на САЩ /USMC/, включващо участие на британски, български, румънски и албански части.

Британските части участват за втора година в Black Sea Rotation Force в Ново село.

"България е важен съюзник и ние ценим нашите отношения, както като съюзници в НАТО, така и двустранните", каза посланик Хопкинс.

"Това е момент на стратегическа конкуренция за всички съюзници в НАТО, когато светът става все по-опасен и нестабилен.", добави тя.

Ема Хопкинс изтъкна решението на своето правителство в Лондон да отдели 2% от БВП за отбрана в следващите 5г. - целта, поставена на срещата на НАТО на върха в Уелс.

Министърът на отбраната Николай Ненчев също посети Ново село на 15 юли 2015, където благодари на българските и чуждестранните участници в подготовката и ги поздрави за добрата координация и ефективното сътрудничество, които са демонстрирали при съвместните действия, съобщава МО на сайта си.

Динамичният показ включваше изпълнени действия по непосредствена авиационна поддръжка в зоната на операцията, преминаване в боен ред и атака на обекта, овладяване на обекта, евакуация на ранен от бойното поле и изтегляне от района на операцията в район за съсредоточаване.

/Снимка: посланик Ема Хопкинс и военният аташе кап. Ричард Блакуел/