fallback

Димитър Танев: РБ няма да подкрепи за БНБ хора, в чиито мандати са фалирали банки

РБ застава открито зад въвеждането на публичност и прозрачност във възнагражденията във всички държавни дружества

15.07.2015 | 09:11 Автор: Ирина Георгиева

РБ няма да подкрепи за нова управа на БНБ хора, в чиито мандати са фалирали банки. Това заяви заместник-председателят на бюджетната комисия и на ДБГ от РБ Димитър Танев за БНТ. По думите му това е било заявено открито от партията.

"Не може да се разрешава на хора, позволили фалита на четвъртата  банка в България, отново да вземат вземат решения в БНБ." - обясни Танев.

Той припомни, че законът за БНБ забранява на лица, които са членове на управителни или надзорни съвети на фалирала банкова институция, да бъдат кандидати за подуправители на БНБ, но добави, че няма подобно ограничение за лица, които са били в управителния съвет в БНБ и са допуснали фалит, съобщи пресофисът на ДБГ.

"РБ застава открито зад въвеждането на пълна публичност и прозрачност във възнагражденията във всички държавни дружества, не само в БНБ. Точно това като първа стъпка прие НС в закона за енергетиката – нашето предложение за оповестяване на всички договори в държавния сектор." - припомни Димитър Танев.

"РБ ясно заяви, че ще оповестим всички фирми и лица, които са използвали привилегировани условия в КТБ. Докладът за банката беше забавен, което ни позволи да приемем законопроект за отмяна на банковата тайна. Така до 6 месеца ще са ясни юридическите и физическите лица, които в периода на особен надзор над КТБ са преминали от  привилегировани на нормални кредити." - настоя народният представител.

В заключение Димитър Танев подчерта, че НС трябва да гарантира законодателни постъпки, които да доведат до връщането на българската държава на изгубеното имущество около компенсирането на клиентите на КТБ, за да не се повтаря банковата криза от 2014 година.

/Снимка: Архив/

fallback
Още от България
fallback