fallback

Намалява броя на хората, които сменят общопрактикуващия си лекар

Причините за смяна на лекар са прекратен договор с НЗОК, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания към друг лекар и др.

14.07.2015 | 15:32 Автор: Ирина Георгиева

Намалява броя на хората, които сменят общопрактикуващия си лекар, отчитат от Здравната каса. По техни данни 119 895 здравноосигурени лица на територията на страната са сменили общопрактикуващия си лекар в периода от 1 до 30 юни 2015 г. В сравнение за същия период на 2014 г. техният брой е бил 177 711.

Данните от 28-те районни здравноосигурителни каси, за това колко здравноосигурени лица са сменили своя личен лекар през месец юни, показват следното:

 

Най-честите причини за смяна на лекаря са свързани с прекратен договор с НЗОК, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания към друг лекар и др.

Всички здравноосигурени лица имат право да сменят своя общопрактикуващ лекар два пъти годишно – през юни и през декември, с регистрационна форма, която може да се изтегли от сайта на НЗОК. При промяна на адреса по местоживеене смяна може да се извърши по всяко време на годината.

Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен изборът.  

fallback
Още от България
fallback