fallback

Борисов: Всеки да направи крачка назад, за да има съдебна реформа

Премиерът изтъкна, че е необходимо да спрат и междуличностните конфликти

14.07.2015 | 15:24 Автор: Мариета Иванова

Трябва да се спре с междуличностните конфликти, за да има съдебна реформа, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов. В тази връзка той призова всеки да направи крачка назад и допълни, че вече е говорил за това с министъра на правосъдието Христо Иванов и с Радан Кънев от Реформаторския блок.

„Седмици наред с министъра на правосъдието Христо Иванов, с екипите на ГЕРБ, на РБ разработихме съдебната стратегия.

Разговаряхме с политическите партии и с голямо мнозинство в парламента тя беше приета,“ каза Борисов. - "Оттук нататък е важно да се отиде в парламента и да се говори една по една с всички парламентарно представени политически сили, за да се подкрепи промяна на Конституцията", коментира премиерът.

Помолих министъра да има и промени в наказателните, процесуалните, гражданските кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдопроизводство, допълни Борисов.

"Хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат, не им се сумират престъпленията и те стоят навън," заяви премиерът.

Той посочи, че трябва да има нов Висш съдебен съвет, който да е от две части. Дори бройките, хората, всичко това беше уточнено, заяви Борисов. Премиерът допълни, че Инспекторатът на ВСС трябва да е с усилени функции, за да осъществява ефективен контрол.

Преди два дни лидерът на ДПС Лютви Местан призова ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов да се заемат със съдебната реформа, като министър-председателят бъде „основен двигател“.

 

fallback
Още от България
fallback