fallback

Безлов: Борисов използва определени лица като остриета за прилагане на непопулярни мерки

Това се случва и с Христо Иванов и съдебната реформа, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията

13.07.2015 | 21:19 Автор: Мариета Иванова

Премиерът Бойко Борисов се опитва да  използва лица като Калфин,  Иванов и Москов като остриета за постигане на определени непопулярни мерки, коментира в предаването Денят On Air  с водещ Веселин Дремджиев експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.  – „Нещо от типа на Дянков- вие ги слагате, за да трупат негативи, но и да свършат някакви непопулярни мерки”, коментира той.

Призивът на лидера на ДПС Лютви Местан със съдебната реформа да се заеме ГЕРБ  и лично премиерът - Безлов коментира с думите, че „Местан иска Борисов да поеме отговорността и да направи стъпки в реформата”.

Борисов „няколко пъти  казваше, че е уверен в Христо Иванов и го оставяше да атакува статуквото”, коментира Безлов, подчертавайки, че съдебната власт е „много по-силен фактор в балансите” от изпълнителната.

По думите му призивът на Местан им за цел „да реши проблема с Иванов- да се намали натискът, преди всичко върху техни кадри, позиционирани в системата, и върху кадри, които биха били полезни за запазване на статуквото.”

Експертът от  Центъра за изследване на демокрацията подчерта, че е скептичен, че предложеното от правосъдния министър  като мерки за съдебната реформа„ може да промени статуквото”.  – „От структурна промяна, няма да се случи нищо, но ще е основание ВСС да се смени- една кадрова вълна”, коментира и Безлов. В този смисъл той подчерта, че има риск за влиянието, което и ма в момента, което не е само от една партия.  По думите му  „би трябвало да сме достатъчно зрели, за да знаем, че нещата се случват бавно и без да се нарушава балансът”.

Експертът коментира и случващото се в Гърция, като посочи, че  Ципрас е един „добре приспособяващ се политик. – „Този референдум стабилизира властта му, въпреки че направи обратен завой, продължава да се ползва с доверие”, коментира експертът и допълни, че не очаква у нас да се случи подобна ирония”.

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback