fallback

EK ни отпуска авансово средства за бедствията от началото на 2015

Решението било взето на 24 юни

07.07.2015 | 12:31 Автор: Мариета Иванова

Европейската комисия е взела решение за отпускане на авансово плащане по фонд "Солидарност" заради бедствията в периода 30 януари - 4 февруари, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От МРРБ припомнят, че до момента са подадени и одобрени две заявления – за наводненията от средата на юни и края юли 2014 г., по които страната ни е получила съответно 10,5 млн. евро и 1,98 млн. евро.

На 24 април тази година България е подала третото си заявление за мобилизиране на фонда заради бедствията в периода 30 януари – 4 февруари, а на 24 юни ЕК е приела решение за отпускане на авансовото плащане.

Стойността на авансовите средства възлиза на 10 на сто от цялата предвидена помощ по третото заявление. След окончателното одобрение на третото заявление и приключването на процедурата по одобрение на бюджетни кредити от страна на Европейския парламент и Съвета, ще бъде отпусната и останалата част от финансовата помощ.

Изпълнителните органи ще могат да кандидатстват за помощ от фонда след окончателното одобрение на заявлението през октомври, отбелязва БТА.

fallback
Още от България
fallback