Коституционните промени отново противопоставиха експертите

Парламентът е отворен за нови идеи свързани с работата на съдебната власт

06.07.2015 | 15:40 Редактор:
Коституционните промени отново противопоставиха експертите
Коституционните промени отново противопоставиха експертите

Конституционните промени свързани с работата на Висшия съдебен съвет отново противопоставиха експерти, бивши и настоящи конституционни съдии. По- краткият мандат на кадровия орган ще го направи политически зависим, смятат експерти. А бивши конституционни съдии пък застанаха зад предложението- решенията на Висшия съдебен съвет да се вземат с явно гласуване. На дискусията организирана от Съюза на юристите, председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че конституционната промяна е належаща заради критиките от ЕК и усещанията на обществото за несправедливи съдебни процеси.

Бившите конституционни съдии смятат, че разделянето на ВСС на две колегии ще подобри работата на кадровия орган. Подкрепят и явния вот и намаляването на мандата на ВСС от 5 на 4 години.

Бившият служебен премиер и Георги Близнашки остро разкритикува идеята за явното гласуване и предложението за 4 годишен мандат на ВСС. Според преподавателя по конституционно право по- късия мандат и явния вот ще погазят независимостта на съдебната власт. Близнашки бе категоричен, че дискусията за съдебната реформа била предрешена защото решението за промяната на Конституцията е взето първо на политическо ниво, а след това е представена на професионалната общност за дебат.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че парламентът е отворен за нови идеи свързани с работата на съдебната власт.

Близо четирите часа дискусия не стигнаха на експертите да стигнат до обща позиция дали Конституционните промени свързани с работата на ВСС могат да бъдат приети от обикновен парламент или е необходимо свикване на Велико народно събрание.

Репортаж на Васил Детелинов.