Гръцки студенти в България за пътя на Атина между ДА и НЕ

05.07.2015 | 13:06 Редактор: Лъчезар Вълев
Гръцки студенти в България за пътя на Атина между ДА и НЕ

В българската столица, носеща гръцкото име за мъдрост, живеят не малко гърци. Закърмени с демокрацията, животът извън родината, не е убил у тях навикът им да се интересуват и коментират значимите за Гърция събития.

В почивния си ден от лекции намираме компания от гръцки студенти в центъра на София. Няма да се приберат в родината си,за да гласуват, защото са в сесия, а и ще им струва скъпо.

В момента страната се намира в най-критичната ситуация. Така вижда настоящето на Гърция 29-годишният Андонис от централния гръцки град Ламия. Той подкрепя гласуването с „Не“. Той прогнозира черни сценарии, ако в южната ни съседка надделеят гласовете в подкрепа на споразумението.

На друго мнение е колегата му от университета Мариос. Според 29-годишния младеж от Верия изборът на гърците е между скъсване с Европа и тежкият, но верен път за Атина.

Както Андонис и Вариос, така и колегите им от университета трудно дават прогнози за изхода от референдума. Общото им мнение е, че нагласите в родината им са изравенни - 50 на 50. По какъвто и път да тръгне Гърция оттук нататък родината на Зорбас е преживявавала подобни сътресения и друг път в историята си. Пътят винаги е труден, но за Атина винаги краят води до пясъка, морето и слънцето.