fallback

В цялата страна влиза в сила намаление на цените на парното и топлата вода

Действията показват, че не работя за интересите на олигархията, отбеляза председателят на КЕВР

01.07.2015 | 10:02 Автор: Ирина Георгиева

От 1  юли в цялата страна влиза в сила намаление на цените на парното и топлата вода, припомнят от БНР. В София намалението е около 6%, в Бургас - 13,5 на сто, Велико Търново - 12%.

За всички останали топлофикации намалението е от 7 до 9 на сто. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че тези цени вероятно ще се запазят и в началото на отоплителния сезон, като не изключи наесен да има ново намаление. Иванов изчисли какво ще е сумарното поевтиняване през новия отоплителен сезон спрямо изминалия:

Софиянци - почти 13% по-ниска цена, Пловдив - 9.59%, Плевен - 10.7%, Бургас - 13.5%, Варна - почти 10% по-ниска цена, Враца - 12%, Велико Търново - 16%, Разград - 14%, Русе - практически няма промяна, Перник - близо 11%, Сливен - 8.5%, Габрово - 2.6% по-ниска цена.

Междувременно Иванов заяви за TV7, че действията показват, че не работи за интересите на олигархията. 

"Фактите показва точно обратното на това, което се твърди. Искам да кажа, че когато се говори общо за бизнес, това като понятие не участва никъде в европейските директиви. Изключително съм впечатлен от това, че някои искат под думата "бизнес" да вкарат абсолютно всичко, включително търговски кантори, хотелски комплекси т.н." - коментира Иванов.

В европейските директиви облекчение върху тази добавка, която е за зелена енергия, за двете централи в Маришкия басейн и в когенерациите може да бъде намалена в частта за зелена енергия до 85% от предвидената добавка само за енергоемките производства, отбеляза Иванов, предаде агенция "Фокус".

"Това не е бизнесът, а една част от него, именно индустрията. Второ трябва да бъде индустриално производство и на трето място да е енергоемко, което означава в цената на продукта, който произвежда едно предприятие поне 10% от цената да се формира от цената на вложена електроенергия. За дружества ще се намали цената на електроенергия с до 85 % и фактически на тях цената на електроенергията ще бъде 2%. Не трябва да бъдат заблуждавани хората, като се говорят неверни неща." - каза още Иванов. 

fallback
Още от България
fallback