fallback

Юнкер: Благодаря, България, благодаря, Бойко

Посланието ми към българските кметове е, че ЕК иска да си сътрудничи с тях възможно най-тясно, заяви председателят на ЕК

30.06.2015 | 14:43 Автор: Ирина Георгиева

Научих новината за заявката на България за участие в европейския инвестиционен фонд с голяма радост, много е важно за България и за Европа. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред български журналисти в Брюксел след срещата си с 30 кметове от ГЕРБ, предаде БТА.

"Това означава, че България възприема сериозно задачите си по отношение на ЕС. Много съм доволен, сега България може да се възползва от всички предимства на инвестиционния план." - отбеляза председателят на ЕК и произнесе на български език:

"Благодаря, Бойко, благодаря, България."

"Посланието ми към българските кметове е, че ЕК иска да си сътрудничи с тях възможно най-тясно. Кметовете са най-близо до хората, те са запознати с действителността на място. Обсъдихме какво се случва в действителността. Правителството също е близо до хората в България, но кметовете са по-близо." - обобщи председателят на ЕК.

"България е съпричастна към всички решения на ЕК и ще продължим да работим в синхрон с европейските институции като пазим финансовата стабилност на България." - заяви председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. С

Цветанов подчерта още, че кметовете от ГЕРБ работят на максимални обороти и при пълна прозрачност, за да могат българските общини и българските граждани да се възползват в максимален размер от европейската солидарност.

По-рано през деня на 30 юни Комисията съобщи, че България ще участва със 100 милиона евро в проекти, подкрепени от европейския фонд за стратегически инвестиции (т. нар. план "Юнкер). Българското участие ще бъде осигурено чрез съфинансиране на проекти, одобрени от Българската банка за развитие.

България е осмата държава в ЕС, която е съобщила какъв ще бъде нейният принос към фонда, още преди той да е започнал работа.

fallback
Още от България
fallback