Ромите от Гърмен спаха под открито небе в импровизирана палатка и запален огън

Междувременно кметът на Гърмен съобщи, че общината няма възможност да предостави жилища на ромското население

30.06.2015 | 10:49 Редактор: Ирина Георгиева
Ромите от Гърмен спаха под открито небе в импровизирана палатка и запален огън

Ромите от Гърмен, на които незаконните им къщи бяха бутнати на 29 юни, спаха под открито небе в импровизирана палатка и запален огън. 

"Валя дъжд, измръзнахме през нощта. Нямаме пари дори за мляко." - каза една от останалите без къща, цитирано от Dnes.bg

Кметът Минка Капитанова пък отказа да отиде на място, защото се страхувала от негативните настроения срещу нея в махалата. Тя била готова да отговаря на всякакви въпроси, но от кабинета си, съобщи NovaTV.

"Кметицата да не се страхува и да дойде при нас да види какво се случва. Да се вземат мерки, а и цяла България да види, че ние не сме лоши хора."- призова друг мъж. 

"Тя тук е "скакала" хоро на изборите, а сега не ни познава. Защо се крие? Тя трябва да бъде всеки ден тук, да ни настани и да ни помага." - отбеляза майка, която също е спала с децата си под открито небе. 

В същото време две от ромките категорично заявиха, че където те спят там ще бъдат и децата им.

"Ние много си обичаме децата, и дума да не става да спят някъде другаде." - категорични бяха те.

Уверението на социалните, че през следващите два дни те ще бъдат настанени пред роднини не се осъществиха.

Междувременно кметът Капитанова съобщи за радио "Фокус", че община Гърмен няма възможност да предостави жилища на ромското население. Според нея събарянето на незаконните постройки няма да реши кардинално проблема.

"Дори и да се намерят места за настаняване, те ще бъдат временно решение на проблема, така че ромите трябва по най-бързия начин законово да строят къщи. Освен това, аз вчера изявих силно желание чрез областния управител да направим спешна среща с министър Павлова, защото имаме голям проблем със земята. Процедурата създава омагьосан кръг. Някои дори и да искат да си закупят земята не могат да го направят. Ние сме спрели закупуването, защото други хора предявяват претенции за обезщетения, тъй като още когато са били оземлени през 1997 година, а след това и през 2002 година, земите им са върнати обратно на държавата." - обясни кметът на Гърмен.

Възможно е събарянето на незаконните постройки да доведе до ескалация на напрежението, смята кметът Капитанова. Според нея най-големият проблем е невежеството на ромското население.

Общината не е задължена по закон да осигури жилища на хората, чиито незаконни къщи са били съборени, но от хуманна гледна точка ромите не трябва да бъдат оставени на улицата, коментира още кметът на Гърмен.

/Снимка: Архив/