Музикален подлез ще засвири в София

Проектът е на неформалната група ПОдЛЕЗНО.

29.06.2015 | 13:23 Редактор:
Музикален подлез ще засвири в София
Музикален подлез ще засвири в София

Музикален подлез ще засвири в София. Проектът е на неформалната група ПОдЛЕЗНО, и като всички останали акции на младежите, има за цел да направи градската среда по- приятна и полезна. Проектът се финансира от Фонда за иновации в културата на Асоциацията за развитие на София и с подкрепата на частни дарения от бизнеса.

До преди половин година подлезът между бул. "Цариградско шосе" и ул. "Александър Жендов" беше  мръсен, тъмен и разбит.  Различното спрямо останалите обаче е неговата история. В едната част на подлеза, в миналото е имало музикален клуб и бар. От носталгия по старото време много музиканти продължават да се събират и да свирят на мястото. Това предопределя и музикалната му съдба. Вдъхновени от историята му, група младежи, пребоядисват стълбите като клавиши на пиано, монтират гигантски декоративни тонколони и аудио касетки. Постепенно  стените се превръщат в петолиния с ноти и грамофонни плочи.  Атракцията е музикалният оргафон – комбинация от орган и ксилофон.


"Мотото ни е да разцепим мрака заедно, в случая е да разцепим тишината заедно. Идеята е просто да се озвучи този подлез. И как се озвучава, като хората сами го озвучават, реално ще има инструмент със едни ПВЦ тръби, с които хората ще могат да свирят, ще има импровизирана музикална сцена за градските музиканти. Няма да има музика, която да е постоянно, но това зависи от хората, идеята е тя да зависи от хората, музиката е в ръцете на хората", коментира Димитър Спасивов, член на ПОдЛЕЗНО.


"В началото не виждаха какво правехме, затова се чудеха, но след като започнаха да стават инсталациите, се появи този уау ефект. Доста хора казваха "благодаря ви", "най-после се прави нещо хубаво и за нашия подлез", "минаването през него вече ще е по светло, по-интересно", допълни и Ивайло Неделчев от ПОдЛЕЗНО.

Българският фолклор също ще е част от музикалния подлез. Всеки ще има възможност да разучи и стъпките на българското хоро чрез инициативата Таратанци. За да е завършена музикалната сцена,  стените на подлеза ще бъдат изрисувани с графити.


"Хората не трябва да остават безразлични към това, което се случва и чрез музиката. В случая да показват мнението си за градската среда, както ние го направихме с тези касетки и тонколони", заяви и другият виновник за музикалния подлез в София Драгомир Русев от ПОдЛЕЗНО.

За да релизират цветния си музикален проект младежите от  Подлезно разчитат и на подкрепата на доброволци.


"Много се радвам като видя тези момчета, аз не ги познавам, но всеки път ги поздравявам, заради това мероприятие което правят. Не знам дали знаете, точно на това място срещу вас свири един музикант, от старта гвардия, свири хард рок, и те може би съвсем съзнателно са направили тези колони тук, и са направили кът за него. Става много по-уютно, много по-чисто", коментира един от всекидневните минувачи през подлеза Венцислав Николов.

На 30 юни музикалната сцена в подлеза ще бъде официално открита за концерти . Младежите от ПОдЛЕЗНО вече обмислят кой ще е следващия невзрачен столичен подлез, който ще се превърне в цветно място, привличащо артисти, любители на музиката и графитите.