27 юни 2015-какво следим днес

Предстоящи събития

27.06.2015 | 08:49
27 юни 2015-какво следим днес

Гърция

Гръцкият премиер обяви референдум по условията на кредиторите, след като отхвърли „ултиматума“ им в петък в Брюксел. Изненадващият ход бе обявен след извънредно заседание на правителството в петък вечерта и насочва вниманието към банковата система, въпреки че член на кабинета обеща банките да отворят в понеделник както обикновено.

 

Още по темата

Иранските преговори

Преговорите между външните министри на Иран и САЩ започват в събота, 27 юни 2015, съобщи американски представител. Различията между двете страни остават по договора, предвиждащ Иран да спре ядрената си програма срещу вдигане на санкциите. Джон Кери и Мохамад Зариф ще преговарят по бързината и обхвата на вдигане на санкциите, намаляването на запасите ядрен материал на Техеран и достъп на инспекторите на ООН до военни и други обекти, както и до ядрените специалисти.

България

Гей прайд се организира довечера от 17ч в София. Гей парадът започва от паметника на съветската армия и ще премине през централни столични булеварди. Провежда се за осми път. Събитието е посветено на човешките права, недискриминацията на лесбийките, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора. Събитието е смятано за триумф на гей-общността на Америка.

В Кюстендил започва Празникът на черешата. Ще присъства министърът на земеделието Десислава Танева.

 

По света

Белият дом бе осветен в цветовете на дъгата в петък вечерта в чест на решението на Върховния съд на САЩ в полза на еднополовите бракове. Съдът реши с 5 на 4 гласа, че еднополови бракове могат да се сключват в цялата страна.

25-хиляди тонният пътнически кораб Celestyal Crystal /IMO 7827213/, плаващ под малтийски флаг се блъсна към 01:30ч. на 27 юни 2015 в пролива Дарданелите при Галиполи с танкера STI Pimlico. Корабът с  853 пътници и 382 екипаж на борда е получил леки повреди, няма пострадали сред пътниците и екипажа. Лайнерът е пътувал от Лаврио за Истанбул. Celestyal Crystal е чартиран от базираната в Канада Cuba Cruise line.

 

  • Копа Америка: Аржентина стигна полуфинал след победа над Колумбия с 5:4.