Депутати ще сезират Конституционния съд за правилата за избор на управител на БНБ

Вече има 60 подписа на депутати

26.06.2015 | 17:08 Редактор: Васил Детелинов
Депутати ще  сезират Конституционния съд за правилата  за избор на управител на БНБ

Срещу процедурата за избор на управител на БНБ се обявиха няколко парламентарни групи. БСП обяви, че в сряда ще сезира Конституционния съд след като вече получи необходимите гласове за това от Патриотичния фронт, Атака и Български демократичен център. Те смятат, че с новите правила изборът на централен гуверньор е предрешен. За поста ще се състезават 4-ма кадндидати. Изслушването им е седмица преди дебатът в пленарна зала,предвиден за 15 юли!

 

 "Целта ни е тази процедура да бъде спряна , да бъде отменен и да се приемат процедурни правила и нова процедура- съвсем прозрачна и при демократични правила за да може изборът на управител на БНБ да е безспорен". -каза депутатът Чавдар Георгиев от БСП лява България. 

 

"Не трябва да се стига до Конституционния съд. Много е лесно да се стигне до там и после да станат батаците. Да направят в понеделник , вторник, сряда една работна среща да променят тази процедура и да я приведат в съответствие с Конституцията -всеки народен представител да си получи правата, които има по Конституция. Дали ще ги упражни е друга тема. Да изберат управител и той в тази трудна обстановка да работи. Другото е на инат , другото е на тъмно, другото е нарушение на Конституцията".- обясни Емил Димитров от Патриотичния фронт

 

 До момента в подписката на социалистите са се подписали 60 депутати. Чуйте мотива на народните представители.