НС даде зелена светлина на КЕВР да отложи вдигането на цената на тока

Дебатите в пленарната зала се отклониха към цялостните проблеми в енергетиката и могат ли те да бъдат решени с мерките на правителството

25.06.2015 | 14:28 Редактор:
НС даде зелена светлина на КЕВР да отложи вдигането на цената на тока
НС даде зелена светлина на КЕВР да отложи вдигането на цената на тока

По време на днешното пленарно заседание депутатите приеха на първо и на второ четене промените в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката, които предвиждат отлагане на началото на новия ценови период за регулирания пазар с един месец до 1 август.

На първо четене „за“ законопроекта гласуваха 126 депутати, 12 бяха против, а деветима се въздържаха, пише Investor.bg.. Срещу текстовете се обявиха депутатите от БСП и един от независимите депутати в 43-то Народно събрание. Таско Ерменков (БСП) посочи, че би подкрепил искане за удължаване на срока, ако е бил поискан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но на вчерашното изслушване в парламента комисарите предупредиха, че забавянето само трупа нови дефицити в системата.

Минути по-късно текстовете бяха подложени и приети и на второ гласуване, което е позволено от правилника на парламента.

В основата на предложението е да бъдат приложени редица мерки, които според правителството ще могат да позволят на КЕВР да преосмисли предложението за поскъпването на тока със средно 2% за бита и увеличаването на стойността на таксата „Задължения към обществото“ за участниците на свободния пазар.

Срокът не е достатъчен за необходимата реформа в сектора, съгласиха се представителите на партиите в Народното събрание. Четиричасовите дебати, в които участва и енергийният министър Теменужка Петкова, обаче се насочиха към предлаганите мерки и предполагаемите ефекти от тях. С взаимни обвинения в популизъм депутатите направиха изказвания, отнасящи се и за проблемите в енергетиката, трупани в последните 25 години.

Защо енергийното министерство не съкрати административните разходи в държавните енергийни дружества досега, попита депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев. Припомняме, че на извънредна среща в Министерския съвет в неделя беше решено да бъдат съкратени разходите в държавните енергийни дружества с 10% през следващите три години.
От левицата разкритикуваха и коментарите, че заплатите в държавните дружества са средно 3 200 лева. Таско Ерменков посочи, че става въпрос не за заплати, а за разходи за работещите в тази сфера и около 1 200 лева от тези разходи всъщност са социални и здравни осигуровки.

„Готова ли е държавата са се откаже от приходите по фондовете от тези „бели“ договори“, попита червеният депутат.

Валентин Николов (ГЕРБ) беше категоричен, че няма да подкрепи съкращаване на заплатите на специалисти в дружествата. „Това е високоплатен, но и висококвалифициран труд“, каза той и допълни, че ще бъдат съкращавани административни разходи.

Енергийният министър Теменужка Петкова направи уточнението, че ще се търси оптимизация на незаетите работни места, както и на административните разходи, които включват не само разходи за заплата, но и за външни услуги, за материали и други услуги.

Още по темата

По данни на Петкова административните разходи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за 2014 година са в размер на 1,461 млрд. лева. Разходите за външни услуги и по перо „Други разходи“ са около 500 млн. лева и именно към тях ще бъдат съсредоточени усилията на правителството за оптимизация.

Жельо Бойчев посочи още и че няма сериозни аргументи за удължаване на срока за новите цени на енергетиката и на базата на проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Той коментира, че енергийното министерство е трябвало да покаже резултати от няколко приключени проверки, за да има аргументирано искане да се изчака крайната оценка на експертите. Бойчев критикува и забавянето на изготвянето на наредбата за облекчаване на бизнеса.

Теменужка Петкова обаче беше категорична, че според записаното в промените в Закона за енергетиката от февруари наредбата трябва да бъде готова в срок от 6 месеца, тоест до септември.

От БСП Лява България определят като провал действията на правителството за предоговаряне на условията в договорите с двете „американски“ централи. Енергийният министър обаче беше категорична, че до десетина дни ще приключат преговорите с КонтурГлобал, а новият договор с AES Гълъбово вече е получил одобрение от енергийния регулатор.

Още по темата четете на Investor.bg.

 

Репортаж по темата на Васил Детелинов.