23 юни 2015: какво ще следим днес

Гърция продължава да преговаря

23.06.2015 | 07:28
23 юни 2015: какво ще следим днес

Някои от по-важните събития на 23 юни 2015 според Bloomberg, AFP и БТА.

В Гърция

Гръцките акции и облигации се повишиха в понеделник следобед заради оптимизма по постигането на сделка с Гърция. Премиерът Ципрас внесе предложение в последната минута, което е било прието позитивно от европейските политици. Остава да разберем дали Ципрас може да надделее над Меркел и другите лидери от еврозоната.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се показа като непредсказуем и объркващ преговарящ, но може би това е бил планът на Атина за внасяне на смут в дисциплинираните северноевропейски столици? Стратегическа или просто объркана, тактиката на неговото правителство въведе невиждан досега елемент в любезната, почти нежна политическа атмосфера на ЕС: хаос.
 

Още по темата

В България

На 23 юни 2015 ДКЕР ще обсъди задържането с един месец на цените на тока.

Вицепремиерът Ивайло Калфин и швейцарският посланик Денис Кнобел ще подпишат споразумения за социалното включване на ромите с общините Бургас, Русе по "Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи".

Министърът на здравеопазването Петър Москов ще участва във форум "Здравната реформа: бизнес диагноза", организиран от  Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще бъде на откриването на обновения парк "Арена" в Благоувград. Паркът е част от финансирания с над 4.7 млн. лв. от ОП "Регионално развитие" проект "Зелена и достъпна градска среда в Община Благоевград". После Павлова ще присъства на официалното начало на строително-монтажните дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

АПИ отваря офертите за строителството на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път с дължина 5,5 км и индикативна стойност на поръчката 92 720 268 лв. без ДДС. Критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта. Срокът за изграждане на обекта е 10 месеца.

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов ще открие дискусионен форум "Либерализацията на енергийния пазар: участници, прогнози, добри европейски практики".

ДНСК ще предпише действия по обезопасяване на срутените стени на гимназията в Казанлък.

Сняг по върховете на чипровския дял на Стара Планина и връх Миджур.

 

Още по темата

По света

Британските търговски камари публикуваха писмо късно в понеделник вечерта /22 юни/, в което искат премиерът Камерън да засегне пет ключови области на реформи в ЕС и обещаха да го подкрепят в усилията му да задържи Великобритания в ЕС, ако ги приложи.

Централните банки на Турция и Унгария ще обявят лихвените проценти.

Външните министри на Русия, Германия и Франция се срещат в Париж за преговори по кризата в Украйна.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и министърът на финансите Джейкъб Лю заедно с китайския държавен съветник Ян Йечи и вицепремиерът Ван Ян ще се видят на седмия кръг на двустранния форум на стратегическия диалог САЩ-Китай във Вашингтон. Срещата продължава до 24 юни.

Хилъри Клинтън се очаква да посети Фъргюсън, Мисури във вторник и да коментира ситуацията в града след убийството на 18-годишен невъоръжен афроамериканец от полицай.

Общо събрание на акционерите на Sony Corp. Бившият главен финансов директор Тамоцу Иба иска компанията да разгледа въпросите му за заплатите на ръководството.

Открива се Bernstein Global Future of Media & Telecom Summit. TiVo Inc., Nielsen NV и Scripps Networks Interactive Inc. участват във форума в Бостън - до 24 юни.

15-а Глобална годишна потребителска конференция Oppenheimer. Tiffany & Co., J.C. Penney Co. и Lowe’s Cos. са сред компаниите-участнички във форума в Бостън до 24 юни.

- Тази седмица Google може да отговори на антитръстовите забележки на ЕС и да поиска изслушване при закрити врата пред регулаторите
- Завършва Седмицата на модата в Милано (19-23 юни).
- Окинава, Япония: възпоменания на битката през Втората световна война.
- Берлин: Започва посещението на кралица Елизабет в Германия.
- Истанбул - заседание на новия парламент
- Париж - бордът на Bouygues Telecom се среща за анализ на офертата на конкурента си SFR.
 

 


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма