Ниска изкупна цена тревожи родните производители на череши

20.06.2015 | 14:18 Редактор:
Ниска изкупна цена тревожи родните производители на череши
Ниска изкупна цена тревожи родните производители на череши

Производителите на череши са доволни, че реколтата тази година е добра. Притеснява ги обаче как ще реализират стоката си заради ниската изкупна цена и вносa. Сериозни затруднения за българските производители на череши създава и затвореният руски пазар. Какви обаче ще са загубите - все още не е ясно.

"Директните договори за износ към Русия са малко на брой. Още повече, че тази година реколтата от череши е сравнително добра, даже много добра, и времето беше добро. Докато миналогодишната беше доста по-спорна като количество и качество, откъдето и броят на договорите не е голям, не мога да кажа точна бройка. При всички случаи обаче руското ембарго е проблем както за България, така и за целия ЕС", обясни заместник-министърът Георги Костов.

Костов беше гост на втория фермерски пазар в софийския квартал "Иван Вазов". Той е посветен на българските производители с фокус към тези производителите на череши. Надсловът, под който се провежда инициативата, е „Седмица на черешата“. Производителите ще предлагат продукцията си от 20 до 27 юни.