ЕК съди България заради мръсния въздух

ЕК обяви, че държавата не е предприела необходимите мерки за намаляване нивата на фини прахови частици

18.06.2015 | 15:19 Редактор:
ЕК съди България заради мръсния въздух
ЕК съди България заради мръсния въздух

Срещу България ще бъде заведено дело в Съда на Европейския съюз заради мръсния въздух в редица градове. Европейската комисия обяви, че държавата не е предприела необходимите мерки за намаляване нивата на фини прахови частици. Според Брюксел те са опасни за здравето на гражданите, които са застрашени от астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт, съобщава БНР.

Още по темата

Говорителят на Еврокомисията Енрико Бривио посочи, че България все още може да се размине със съдебната глоба, ако своевременно предприеме мерки.

"Надяваме се положението да се подобри докато тече делото", заяви Бривио.

Първата фаза на процеса може да отнеме поне шест месеца. Страната ни няколко пъти се опитва да получи отсрочка за покриване на изискванията. Ако се стигне до присъда, съдът в Люксембург определя размера на санкцията на ден според мащабите на щетите.

От 2011 г. насам в повечето пунктове за мониторинг в страната са регистрирани известни намаления на емисиите на фините прахови частици, но данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности във всички шест зони и агломерации с изключение на Варна, където годишните пределно допустими стойности са превишени веднъж през 2009 година. Обявеното днес решение бе предшествано от мотивирано становище, изпратено през юли 2014 г.

Въпреки задължението на държавите от ЕС да гарантират добро качество на въздуха за населението вече в продължение на няколко години на много места има проблеми в това отношение. Освен срещу България в Съда на ЕС ще бъде заведен иск и срещу Белгия.


1
0 rate up comment rate down comment 0
bron
преди 9 години
Много неща има да се подобрят е България и чистота на въздуха е едно от тях! Сигнализирай за неуместен коментар