fallback

Разливът на бензин в Бургас, причинен от Лукойл, е засегнал и езерото Вая

Замърсяването може да е с много сериозни последствия за видовете, които обитават езерото, посочват от БФБ

18.06.2015 | 11:51 Автор: Георги Стоянов

Разливът на бензин в Бургас, причинен от "Лукойл Нефтохим",  е засегнал и буферната зона на езерото Вая, което е защитена зона. Там засегнатите територии са предимно тръстикови масиви. 

Още по темата

Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, след като направи оглед на мястото. Днес отново са взети проби от вътрешността на езерото.

В района на езерото има екипи на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и Българската фондация "Биоразнообразие" (БФБ).

Радостина Ценова от БФБ каза, че  всяко едно такова замърсяване може да е с много сериозни последствия за видовете, които обитават езерото.

Глоба от десетки хиляди лева грози Лукойл Нефтохим Бургас, след като вчера между 10 и 30 тона бензин А95 се изляха край Бургас, след пробив в тръбата, свързваща рафинерията с пристанище "Росенец". Оттам горивото се транспортира за износ. 

Санкцията се определя на база замърсена площ и степен на замърсяване, чиито мащаби все още са неизвестни. За щастие разливът не е стигнал до защитена територия, но въпросителните около причината остават. Въпреки това властите уверяват, че няма опасност за населението заради изпаренията от гориво. Замърсяване обаче има на река Чилингирска.

По тръбата тече само вода, за да се установи дали има други течове. Все още не е ясна причината за пробив в тръбата. Работи се по няколко версии.

До утре сутрин местната власт обещава разливът на бензин да бъде почистен.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова и кореспондентите от Бургас: 

 

 

 

 

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback