Национално бюро ще бори корупцията по високите етажи на властта

17.06.2015 | 18:10 Редактор:
Национално бюро ще бори корупцията по високите етажи на властта
Национално бюро ще бори корупцията по високите етажи на властта

Национално бюро за предотвратяване на корупцията ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Това предвижда приетият от правителството законопроект за предотвратяване на корупцията. Намерението е законът да влезе в сила от 1 януари догодина.

Новият орган ще обедини сегашните звена, борещи корупцията: Комисията за конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и звеното в Сметната палата, което проверява имуществените декларации.

С новия закон се разширява кръгът на лицата, длъжни да подават декларации. Сред тях вече ще бъдат общинските съветници, главните архитекти на общините, началниците на митници, митнически бюра и митнически пунктове. Сред проверяваните ще бъдат и директорите на болници, финансирани от Здравната каса, както и ректорите на държавните университети.

Директорът на антикорупционното бюро ще се определя от правителството и ще се назначава с указ на президента. А депутатите ще следят за свършеното – всяка година от Националното бюро за предотвратяване на корупцията ще се отчитат с доклад пред Парламента.

Бюджетът на новата структура няма да надхвърля средствата, които се отделят за сегашните антикорупционни звена.

Подробностите в следващото видео: