Gallup: Над половината пълнолетни готови да гласуват на референдум за изборите

От социологическата агенция подчертават, че заявената готовност и проявената активност впоследствие се разминават значително

16.06.2015 | 15:14 Редактор:
Gallup: Над половината пълнолетни готови да гласуват на референдум за изборите
Gallup: Над половината пълнолетни готови да гласуват на референдум за изборите

Половината от всички пълнолетни българи заявяват, че биха гласували с „да“ за  задължителното гласуване на референдум, а малко под една трета са против, сочи проучване на Gallup International, проведено в дните от 29 май до 4 юни сред  1010 пълнолетни български граждани в цялата страна. Останалите запитани се затрудняват да отговорят, отбелязват от социологическата агенция.

Мажоритарният елемент се подкрепя от две трети от всички, около една десета са против, а останалите се колебаят.

Половината от българите обявяват, че биха гласували с „да“ на въпрос за дистанционно гласуване по електронен път, малко под една трета са против, а останалите се затрудняват. Въпросите са зададени към всички, без значение дали са заявили, че ще гласуват на референдума.

От Gallup International уточняват, че получени резултати повтарят картината, отчетена на социологическата агенция няколко пъти още в пролетта на миналата година, „когато инициативата на Росен Плевнелиев излезе на дневен ред“.

На въпрос „Ако заедно с местните избори през есента у нас се проведе национален референдум, по въпросите дали да има електронно гласуване, мажоритарен елементпри гласуване и задължително гласуване, Вие лично бихте ли участвали в този референдум?“ 56% от всички респонденти декларират, че биха участвали.

Социолозите отчитат още, че преди референдума за изграждането на втора атомна централа у нас през 2013, данните от социологическо допитване са показали близки до настоящите нагласи, но реално правото си на глас са упражнили  около 20% или 1.5 млн. души.

„Въпреки това, ако референдумът действително се проведе в деня на изборите за местна власт, активността ще бъде сравнително по-висока, макар и прагът за валидност (гласувалите на последните парламентарни избори) да остава трудно достижим“, посочват от Gallup International.

Експертите отбелязват още, че хората, които имат отрицателен отговор по въпросите, включени в допитването, по-скоро няма да гласуват, което допълнително ще постави под въпрос валидността на допитването.

Основните разлики между демографските групи идват от различията в образованието и свързаната с него информираност, интерес към темата и т.н., посочват от Gallup International. - “Логично, сред най-младите - на възраст от 18 до 25 годинi,  електронното гласуване среща подкрепата на около 60% и само една пета, които са против. При най-възрастните-над 66 години, малко над една четвърт биха гласували „за“ на този въпрос“, коментират социолозите.