fallback

САЩ ще даде на българската армия над 7 млн. долара през 2015г.

Общата сума, която САЩ са планирали да инвестират през 2015 г. под формата на помощи за страните по света, възлиза на 35,4 млрд. долара

14.06.2015 | 16:14 Автор: Ирина Георгиева

САЩ са планирали да подкрепят българската армия през 2015 година със сумата от над 7 милиона долара. Това става ясно от данните, достъпни чрез нов интерактивен портал, който предоставя информация за финансовата помощ, която САЩ отпускат на други страни, в подкрепа на "глобалния мир, сигурността и усилията им за развитие".

Порталът дава информация за американските програми за чуждестранна помощ в повече от 100 страни по света чрез усилията на 20 различни правителствени агенции. Той е все още в процес на разработка, но е достъпен на адрес beta.foreignassistance.gov, пише "Фокус".

Сумата, която ще бъде отпусната тази година на българската армия, става ясна от справката за страната ни. Подкрепата за страната е мотивирана с кратък текст, в който се посочва, че България "активно участва в операциите на НАТО и ЕС и е надежден съюзник на САЩ в регион от стратегическа важност за САЩ". 

В текстът се посочва още, че "въпреки политическата нестабилност и намаляване на бюджета, Министерството на отбраната на България остава ангажирано с трансформацията на въоръжените си сили от статично фокусирани в способни да си сътрудничат с партньорите от НАТО и да се изправят пред предизвикателствата за сигурността през 21 век".

Справка за другите балкански държави, показва, че финансова помощ ще получат Румъния – 7,1 млн. долара, Македония - 12,8 млн. долара, Сърбия - 16,4 млн. долара, Албания – близо 15 млн. долара, Черна гора – близо 4 млн. долара, Босна и Херцеговина – 36 млн. долара, Хърватска – 4,45 млн. долара, Словения – 650 000 долара, Гърция - 100 000 долара и Турция – 4,8 млн. долара. 

Значителна помощ е отпусната за Украйна - 140 млн. долара, пише Dnes.bg.

Общата сума, която САЩ са планирали да инвестират през 2015 г. под формата на помощи за страните по света, възлиза на 35,4 млрд. долара, като 9 милиарда ще отидат подобряване на сигурността, а 8,7 милиарда – за медицински грижи.

 

fallback
Още от България
fallback