fallback

Полицаи протестират срещу пенсионната реформа

13.06.2015 | 14:18

Стотици полицаи участват в протеста срещу пенсионната реформа на 13 юни 2015 в градинката на църквата Свети Седмочисленици, съобщи агенция Фокус.

В протеста участват и пожарникари и служители на затворите.

Фокус цитира председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, който е казал преди протеста, че е възможно да бъдат поискани оставки. Според него в „в резултат на действие или бездействие на това министерство хаосът в него вместо да намалява се засилва“.

 

Проблеми, които не са формулирани като проблеми

На 12 юни 2015 синдикатите и ръководството на МВР обсъдиха проблемите и според Министерството са били определени „посоките, по които работим и етапа, до който сме стигнали“. МВР смята, че поставените от синдикатите проблеми „дори не са формулирани като проблеми“, съобщава пресцентърът на ведомството.

На срещата е било решено синдикатите да имат възможност да изразят мнение и по време на обсъждане на проекта за пенсионна реформа, който е внесен в парламента.

 

Състоянието на сектор Сигурност е тежко

Заместник-предсадетелят на ГЕРБ Цветан Цветанов оцени като „много тежко състоянието в сектор Сигурност“, предаде БТА. От Бургас Цветанов е коментирал на 13 юни 2015 протеста на служителите на МВР по следния начин:

„Винаги, когато синдикатите имат своите виждания, трябва да бъдат чути от политическото и професионално ръководство“.

Според Цветанов причината за "тежкото" състояние на сектор Сигурност са "необоснованите реформи, които бяха осъществени, без абсолютно никакъв диалог, нито с политическите сили в Българския парламент, нито с професионалната общност, която можеше да даде своята експертиза при всички реформи, които можеха да бъдат направени”, съобщава пресцентърът на ГЕРБ с мейл до медиите. Според пресцентъра Цветанов визира правителството на Пламен Орешарски.

 

Цветанов, който при първия мандат на ГЕРБ беше министър на вътрешните работи е обяснил, че реформите в „Криминална полиция”, която бе обединена с Охранителна са минали "без никакви сътресения".

"Досъдебното производство в дирекцията беше също обединено с Криминална полиция и стана национална полиция и това бяха стъпки, които бяха изключително добри и имаше голяма ефективност и в борбата срещу тежката организирана престъпност със създаването и структурирането на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” с промените в Закона за МВР 2009 година”, е казал още Цветанов по време на посещението си в Бургас.  

 

\Снимка: ГЕРБ, Бургас, Цветан Цветанов и кметът на Бургас\

fallback
Още от България
fallback