fallback

Неизрядните клиенти ще покриват разходите по изравнителните сметки за топла вода

Поправки в наредба удрят неизрядните клиенти на топлофикациите. Стар, повреден или липсващ водомер, както и отказ да пуснеш инкасатор вкъщи, може да натоварят сметката за топла вода с до 420 литра на денонощие на човек

11.06.2015 | 18:29 Автор: Радослава Димитрова

Четири групи клиенти на Топлофикация ще пострадат от новите текстове. Това са хората, които които не са осигурили достъп на проверяващите, както и тези, които нямат водомери, устройствата са повредени или стари или липсва пломба. Наредбата предвижда само те да заплащат изравнителните сметки на сградата, когато общият водомер е отчел повече потребление от сбора на индивидуалните. Когато е отчел по-малко, разликата ще се приспада само на изрядните абонати, които имат монтирани и работещи устройства. Солените изравнителни сметки за неизрядните клиенти ще могат да се обжалват в едномесечен срок след получаването им.

Промените влизат в сила от този отоплителен сезон. Те да бъдат отложени за следващия отоплителен сезон искат топлинните счетоводители, които още утре ще внесат предложението си в министерството.

„Ние ще искаме отлагане в наредбата за топлоснабдяване в частта, която касае изравнителните сметки. Смятаме, че това е абсолютно наложително поради факта, че голяма част от изравнителните сметки вече са стигнали до клиентите и те не са отразили промените, които току-що излязоха.“

Ако промените влязат в сила веднага, изравнителните сметки ще трябва да се изчисляват отново, което ще отнеме най-малко месец. Близо половината от сградите в София, които се обслужват от Техем, ще очакват пари от топлофикационното дружества показват изравнителните сметки. 50% от тях ще получат над 500 лева от дружествата.

Най-малък е процентът на сградите, които ще трябва да доплащат за използваната топлоенергия - 26 процента. Най-често сумите са между 250 и 500 лева. Около 250 сгради ще получат сметка за нула лева, която отговаря напълно на използваната енергия.

Подробности за предвижданите санкции и защо топлинните счетоводители поискаха те да бъдат отложени за следващия отоплителен сезон - вижте в репортажа на Анита Соколова и Димитър Розов:

 

 

fallback
Още от България
fallback