fallback

Нов вид телефонна измама

Този път чрез sms

11.06.2015 | 17:29 Автор: Борислав Петров

Ръст в броя на извършените и на разкритите телефонни измами през тази година, отчитат от Националната полиция. Това изглежда мотивира измамниците да измислят нови и нови схеми. Сред тях е и особено популярната в последно време измама чрез sms.

През последните седмици няколко десетки души от цялата страна подават оплакване в полицията, че са измамени. С една и съща нова схема - този път със sms за лотарийна печалба. В него пише, че получавате финансова награда, но за да стане ясно как да си я вземете трябва да върнете sms с името си. Цената на отговора ви излиза солена - между 20 и 50 лв., които отиват при измамниците.

От полицията са засекли измамниците - българи, които действат на територията на Конго, Нигерия, Македония и Украйна. Именно затова били и трудни за хващане, обясняват от Националната полиция.

От СДВР се похвалиха, че само за последния 1 месец са разбили 4 престъпни групи за телефонни измами, които действат от България. Извършителите са от Велико Търново, Бургас и Благоевград.

Вижте репортажа на Борислав Петров:

 

fallback
Още от България
fallback