fallback

КЗП извършва проверки на увеселителните атракционни в страната

Целта е да се установи дали собствениците имат необходимите документи, както и дали атракционните са безопасни за децата

07.06.2015 | 13:57

На 7 юни проверките на КЗП бяха насочени към парковете в София. Само в Южния парк имаше три екипа, които до края на деня ще проверяват атракционните съоръжения за децата.

Инспекцията обхваща както покритите, така и закритите обекти като надуваеми пързалки, въртележки, бънджита, гондоли и блъскащи се колички.

Преглеждат се също рикшите, акумулаторните коли и мотори. Още при първия надуваем замък, инспекторите от КЗП откриват нередност.

"На първо време нарушени са изискванията за правото на информация, съгласно Закона за защита на потребителите. Има предвидена санкция от 500 лв. до 3000 лв. Само за това, че не е поставена тази предварителна информация, която е задължителна." - отчете началник сектор в Главна Дирекция „Контрол на пазара” към КЗП Истатко Томов.

Собственикът на увеселителното съоръжение обаче е на различно мнение, заявявайки че към съоръжението му няма забележки. Без забележка са и родителите, чиито деца играят на увеселителните атракционни в парка. Казват, че не ходят на някой определен, а разнообразяват начина на забавление на децата си.

"Атракционните са разделени по възраст и самите хора, които ги предлагат няма да допуснат дете, което е под възрастта за атракционна. Чувствам се спокойна, не само защото винаги има човек от самия атракцион, който наблюдава децата. Все пак и ние като родители трябва да поемаме своята отговорност и докато децата ни ги използват, да ги наблюдаваме и ние самите“, казва една от майките.

От началото на юни КЗП проверява също и безопасността на скейтбордове, ролери, скутери и други стоки, които са предпочитани от децата през летните дни и ваканцията. Проверки текат и в туристическите обекти (хотели, заведения) по Българското Черноморие за наличие на удостоверение за категоризация и за съответствие на предоставяните услуги с дадената категория. 

През целия летен сезон във Варна, Бургас и по-големите морски курорти ще работят приемни на КЗП, в които туристите ще могат да получат информация за своите права, да направят консултация или да подадат сигнал за нередност. 

Националният телефон на потребителя е 0700 111 22.

 

 

fallback
Още от България
fallback