Кандидат-студентите в СУ избират между Елин Пелин, Христо Ботев и Пенчо Славейков

Започна втората кандидатстудентска сесия на СУ за учебната 2015/2016г.

07.06.2015 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
Кандидат-студентите в СУ избират между Елин Пелин, Христо Ботев и Пенчо Славейков

Започна втората кандидатстудентска сесия на СУ за учебната 2015/2016г. Тя продължава с изпит по български език и литература. Кандидат-висшистите трябва да избират между темата "Човекът, домът и родът" в повестта "Гераците" на Елин Пелин и съпоставянето на цитатите от „Борба" на Христо Ботев и „Докле е младост" на Пенчо Славейков.

Темата беше изтеглена от Светлана Богомилова от Видин, а цитатите от Никол Гаврилова от Самоков.

Първата задача предвижда създаването на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература, като проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.

Ако пък изберат втората изпитна задача, кандидат-студентите трябва да направят съпоствка между два цитата и да осмислят поставените в тях проблеми.

Кандидат-студентите избират по кой от двата варианта да пишат, а за работа имат на разположение 4 астрономически часа. Добър резултат и прием в желаната специалност гарантира задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст.

Сред изискванията към бъдещите висшисти е още и да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми, както и да проявят знания в областта на националната културна и литературна история, подчинени на дадения проблем.

На изпита днес се явяват 1197 души. Резултатите изпит ще излязат от две седмици.

По-късно – от 14ч. започва и кандидат-студентският изпит по биология. Изпитната програма по предмета е базирана на учебната програма по биология, одобрена от образователното министерство за VІІІ, ІХ и Х клас.