fallback

Заседанието на парламента се провали заради липса на кворум

Парламентът трябваше да обсъди на първо четене промени в Закона за горите

05.06.2015 | 10:33 Автор: Ирина Георгиева

Заседанието на парламента се провали заради липса на кворум, съобщи БТА. И третият опит за откриване на пленарното заседание на НС на 5 юни не успя.

В 9.30 ч. в залата имаше 113 депутати. За да бъде открито заседанието, е необходимо народните представители да са 121.

Председателят Цецка Цачева обяви, че следващото редовно заседание на НС ще е на 10 юни.

При първия опит за започване на работа на 5 юни, в 9.00 ч., се регистрираха 101 народни представители. Втората регистрация беше направена 15 минути по-късно и тогава в залата имаше около 110 депутати.

Парламентът трябваше да обсъди на първо четене промени в Закона за горите и да продължи работата си по второто четене на текстове от проекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване. 

Междувременно, в специално изявление пред журналисти Цвета Караянчева от ГЕРБ посочи БСП и ДПС като виновни за липсата на кворум и адресира към тях отговорността, ако промените в закона за горите не бъдат приети на 5 юни на първо четене. На 9 юни изтича тримесечният мораториум върху износа на необработена дървесина.

"Искаме бързо да приемем измененията в закона за горите, за да не се удължава забраната, защото от ПФ настояват още три месеца удължаване." - обясни Караянчева. 

Комисията по земеделие и аграрното ведомство са си свършили работата, отбеляза тя. Сега обаче, коментира депутатът, поради това, че на някого не му се работи или умишлено иска да саботира работата на НС, няма да могат да бъдат приети текстовете.

Цвета Караянчева не отговори на журналистически въпрос, с който бяха припомнени думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от 42-то НС, че кворумът е отговорност на управляващите. 

fallback
Още от България
fallback