fallback

ГЕРБ и БСП в спор дали референдумът на 25 октомври е законен

ДПС се обяви срещу задължителното гласуване

04.06.2015 | 19:47 Автор: Кремена Кръстева

Обсъждането в парламента на шестте законопроекта за промени в закона за референдумите измести фокуса  към внесените от президента три въпроса за националното допитване.

БСП настояват президентът да внесе предложенията си на 18 юни 2015, защото в противен случай нарушава закона за референдумите. Според левите  42-то Народно събрание е отхвърлило предложение за провеждане на референдум на 17 юни миналата година и по закон следващото предложение трябва да бъде направено точно година по-късно. Социалистите твърдят още, че въвеждането на електронното гласуване противоречи на конституцията.

Реформаторите също подкрепиха провеждането на референдум, но изтъкнаха, че правото на упражняване на глас е личен избор.

От Президентството и от ГЕРБ обаче отхвърлиха твърденията на БСП и заподозряха левицата в опит да попречат на провеждането на такова допитване. В Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление няма срок, който да ограничава държавният глава да внесе отново същото предложение, заявяват от президентството. И поясняват - текстът, който предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси.ГЕРБ застана зад искането на Росен Плевнелиев за референдум и изтъкна същите аргументи.

ДПС изтъква още, че много тоталитарни режими са се установявали с референдуми. Заподозряха и скрит мотив с референдума и въвеждането на задължително гласуване е да се намалят гласовете за ДПС.

 

 

fallback
Още от България
fallback