fallback

МТИТС: За европейския дигитален цифров пазар е важно информационните системи да говорят на един език

България подкрепя усилията за работещ модел на интернет управление

04.06.2015 | 17:04 Автор: Ирина Георгиева

Дигиталният цифров пазар на Европа ще бъде реалност, когато има електронна идентификация и информационните системи започнат да говорят на един език, т.е са оперативно съвместими. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на започналия Европейски диалог за интернет управление. Той приветства гостите на осмото издание на Европейския диалог за интернет управление (EuroDig), на което София е домакин. 

"България отстоява основните принципи за изграждане и развитие на интернет като глобален стратегически ресурс, с особен фокус върху прозрачността, свободата на изразяване и достъп, сигурността и технологичната неутралност, защитата от вредно съдържание и гъвкавост на управлението." - допълни заместник-министърът.

България подкрепя усилията, насочени към работещ модел на интернет управление, с участието на всички заинтересовани страни, допълни още Борисов.

"На национално ниво МТИТС активно си сътрудничи с Интернет общността - бизнеса, неправителствените организации и академичните среди. Един от резултатите от това взаимодействие е създаването на националния домейн на кирилица ".бг", който е в напреднал етап на изпълнение." - коментира още заместник-министърът.

Заместник-министър Валери Борисов бе участник в дискусионния панел, посветен на  дигиталния цифров пазар на Европа. На серия от въпроси за държавната роля в осигуряване на достъпност до интернет, заместник-министър Валери Борисов отговори, че стратегическите цели на правителството са да бъде постигнато  свръх-високоскоростно покритие от следващо поколение на територията на страната до края на настоящия програмен период.

По инициатива на МТИТС се подготвя проект за свързване на оптичните мрежи на България, Румъния и Сърбия, информира още Борисов. До две седмици предстои тристранна среща за напредъка по проекта, а до няколко месеца тримата министри ще представят проекта в Брюксел.

Една от най-обсъжданите теми бе за доверието на потребителите в услугите, които ще предоставя дигиталния цифров пазар. Някои от участниците изказаха мнение, че диалогът с Интерпол и Европол може да се възприеме като оправдание на държавите за следене на техните граждани. По този въпрос заместник-министър Валери Борисов опонира със следния пример – в случай на престъпление хората първо звънят на 112, т.е. на държавата. Същото е и с интернет. Валери Борисов даде за пример създадения национален Център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност (CERT). Той изпълнява задачи, свързани с превенцията, защитата и анализа на компютърни инциденти, като подпомага работата на редица отдели и институции.

Общото мнение на всички участници бе, че регулацията трябва да служи на крайния потребител, а не да го ограничава. В същото време те се обединиха около важността на защитата на човешките права, личните данни и на децата, които са една трета от интернет потребителите в Европа.

 

fallback
Още от България
fallback