fallback

Паметник на цар Самуил ще бъде издигнат в София

Предстои изграждането на монумент на княз Борис

02.06.2015 | 17:12 Автор: Кремена Кръстева

Паметник на цар Самуил ще бъде поставен при църквата „Света София“ в столицата. Официалното откриване ще бъде на 8 юни, следващата седмица. Очаква се тогава на него да присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът  Бойко Борисов и българският патриарх Неофит.

Днес пред медиите беше показан паметникът, който ще бъде поставен в центъра на София. Дълго време синът на писателя Николай Хайтов, Александър, който е автор на скулптурата е ровел в архивите. Хайтов решил да го представи в най-трагичния и силно запомнящ се момент – когато цар Самуил вижда ослепените си войници след битката в Беласица. Силният характер и непреклонната воля на Самуил да отстоява независимостта на България силно го впечатлили.

Инициативата в столицата да има паметник на цар Самуил е на  Милен Врабевски, който през 2013 г. получи наградата на Европарламента за европеец на годината. Финансирането е изцяло осигурено от фондация му “Българска памет”.

Изграждането на монумент на цар Самуил дава сили и надежда за нов паметник- на владетеля, покръстил българите- княз Борис.

 

fallback
Още от България
fallback