България ще продължи научните проучвания на Антарктида

За първи път София е домакин на Съвещанието на държавите от Антарктическия договор

01.06.2015 | 17:15 Редактор: Борислав Петров
България ще продължи научните проучвания на Антарктида

България е една от малкото държави в Югоизточна Европа, която има собствена научна база в Антарктика и определено ще продължи да развива научните си изследвания там. В това увери президентът Росен Плевнелиев и напомни колко важно е светът да преосмисли политиката си по отношение на опазване на околната среда.

От години насам климатичните промени са в челните места на световния дневен ред.

На 1 юни 2015 международните еко експерти и политици изтъкнаха колко обезпокоителен е въпросът с недостига на ресурси на планетата, с изчезването на биоразнообразието и колко е важно внедряването на нови природосъобразни технологии. А те са невъзможни без научната работа на Антарктида.

 

 

В ексклузивно интервю в предаването Време за времето на 24 май 2015 проф. Пимпирев каза, че проектирането на първите градове на Антарктида вече е в ход.

 

Проф. Пимпирев: проектирането на първите градове на Антарктида вече е в ход

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/environment/2015-05-24/proektiraneto-na-parvite-gradove-na-antarktida-veche-e-v-hod
 

38-ото съвещание на държавите от Антарктическия договор ще продължи до 10 юни. В рамките на тези дни над 400 делегати от 50 страни ще обменят идеи за експедициите, разкритията и опазването на ледения континент, както и на цялата планета.

Репортаж на Борислав Петров:

Заседанието на Антарктическия договор призова да се ускорят мерките срещу промените в климата.


Коалицията на антарктическите страни и страните от Южния Тихи океан (ASOC) призоваха Съвещанието на страните от антарктическия договор /ATCM/ да предприемат мерки за разпространение на значението на проучванията, свързани с Антарктика и ролята им във взаимосвръзаността между климатични системи на Земята и институциите, работещи по промените в климата, включително Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени (UNFCCC), преди срещата в Париж на COP21 в Париж.


ASOC призова ATCM, който управлява до 10 юни 2015 да вземе всички възможни мерки в района на Антарктика чрез целенасочен диалог с Комисията за запазване на морските живи ресурси (CCAMLR), особено по отношение на значението на състоянието на екосистемата на Южния ледовит океан за намаляване на въглеродния окис, който иначе би ускорил промените в климата, както и развитие на мрежа защитени райони на суша и в морето.
 
В ролята си на представител на на глобалните екологични групи и НПО с интереси в Антарктика ASOC ще представи шест документа на тазгодишния ATCM, засягащи ключови проблеми като промени в климата, защитени зони, туризъм и корабоплаване.

Повече за проблемите на климата, екологията и времето следете в предаването Време за времето с Красимир Кирев.