fallback

България е втора по тютюнопушене в Европа

Изследване показва спад на потреблението на цигари в Европа от 2012 насам

31.05.2015 | 12:23 Автор: Кремена Кръстева

България е втора по тютюнопушене в Европа, сочи проучване на евробарометър. Най-малко са потребителите на тютюн в Швеция и Финландия. Добрата новина е, че има спад на потребрението на цигари в цяла Европа от 2012 г. насам.

По повод  Международния ден за борба с тютюнопушене  в цялата страна се провеждат редица инициативи в подкрепа на здравето. 

Пред Народния театър "Иван Вазов" в София желаещите имаха възможност  да измерят различни функционални белодробни показатели.

Екипът ни откри все пушачи, които обмислят да откажат този вреден навик.

Именно в подкрепа на тежката битка с цигарите през 2015 г. Европейската комисия поднови кампанията си "Експушачите са неудържими", стартирала през 2011 г. с основната цел да помогне на младите пушачи да откажат цигарите.

В рамките й е създадена и онлайн програмата за самопомощ iCoach. Данните сочат, че над 37 процента от хората, които получават подкрепа от тази програма, спират да пушат. Експертите продължават да предупреждават за сериозни последици от вредния навик.

По данни на Световната здравна организация глобалната епидемия от тютюнев дим годишно води до смъртта на около 6 милиона души, 600 хиляди от които непушачи, но изложени на тютюнев дим.

Повече по темата вижте от репортажа на Кремена Кръстева.

 

fallback
Още от България
fallback