51 % от българите биха заплащали допълнително за здраве

Данните са от изследване, представено на Националния конгрес на пациентските организации

29.05.2015 | 20:06 Редактор: Борислав Петров
51 % от българите биха заплащали допълнително за здраве

Пациентите са готови да плащат, само че ако знаят за какво, стана ясно на конгреса.

Една от най-важните стъпки в реформата на здравеопазването е дефицитът на Здравната каса да бъде намален. Това заяви здравният министър Петър Москов по време на конгрес на пациентските организации. Само преди дни обаче управителят на Здравната каса прогнозира недостигът към края на годината да е 200 млн. лв.  Целта на екипа на касата и този на министерството на здравеопазването е евентуален преразход в рамките на около 30 млн. лв. към края на 2015 г.

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров съобщи, че при сегашните темпове на растеж е логично да се намалят цените на пътеките с около 13 на 100. Така касата ще може да влезе в бюджета.

От своя страна, председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев подчерта, че повечето пациенти са готови да плащат повече, но само ако са сигурни какво ще получат. Тоест, оттук нататък да бъде гарантирано, че няма избор на екип, няма листа на чакащите, а има по-евтини лекарства.

Във връзка с идеята със здравни вноски да се плащат само заплати на лекари и медицински услуги, здравният министър Петър Москов каза, че заедно с финансовото министерство правят точен разчет, който ще получи законова база в  в края на годината. Тоест, за собствеността ще се грижи собственикът, а здравите ни вноски ще отиват за лечение и за заплати на преките медицински лица, ангажирани с лечението ни.

Репортаж на Борислав Петров: