Предвиждат отстраняване на главния прокурор ако не изпълнява задълженията си

Това е само едно от предложенията на правосъдния министър Христо Иванов, залегнали в Закона за съдебната власт.

29.05.2015 | 16:35 Редактор:
Предвиждат отстраняване на главния прокурор ако не изпълнява задълженията си
Предвиждат отстраняване на главния прокурор ако не изпълнява задълженията си

Главният прокурор да бъде отстраняван, ако системно не изпълнява задълженията. Това е само едно от предложенията на правосъдния министър Христо Иванов и екипа му, залегнали в дългоочаквания Закона за съдебната власт, който беше представен днес. Според текстовете предложение ще могат да инициират най-малко трима от членове на ВСС или министъра на правосъдието, а решението ще се взима от Пленума на съвета с мнозинство от 17 гласа.

В повече от 100 страници са събрани предложенията на правосъдния министър Христо Иванов и екипа му от експерти  за по-ефективна съдебна система. Документът предвижда Висшият съдебен съвет да е непостоянно действащ орган разделен на две колегии- съдийска и прокурорска.  Представителите на съдиите да се избират пряко от общо събрание на всички съдии, а не чрез делегирани представели и с таен вот,както е в момента.  Същото предложение е и за прокурорите и следователите. За парламентарната квота обаче се предвижда повишаване на изискванията.

Проектозаконът предвижда бъдещите съдии  да пишат есета по обществен проблем и да се подлагат на психотестове.  Ще се промени и начина, по който съдиите ще бъдат наказвани и оценявани за работата си . Магистратите, прокурорите и следователите  ще минават и на проверки за почтеност, конфликт на интереси и имотно състояние. Те ще се правят от инспектората към Висшия съдебен съвет.

Освен това в декларациите си магистратите ще трябва да посочват дали са членове на тайни общества.  Ако са то ще трябва да избират дали да останат в съдебната система или в организацията в случай че се скрие, ще бъдат наказвани. Проектозаконът дава право на министъра  да предлага ръководители на прокуратури и на следствени отдели. Има и текстове, които касаят имунитета на съдиите.

Предвижда се главният прокурор да внася мотивирано предложение за повдигане на обвинение, а съответната колеги  във ВСС ще преценява дали доказателствата са достатъчни за започване на разследване.  Христо Иванов  не се ангажира със срок, в който ще внесе проектозакона в Министерския съвет . Изрази надежда когато дойде време да бъде гласуват, да получи подкрепа от всички партии.