Борисов: Държим политическата криза в Македония да бъде решена по демократичен път

Македония има подкрепата на България за присъединяване към ЕС и НАТО

29.05.2015 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Държим политическата криза в Македония да бъде решена по демократичен път

Македония има подкрепата на България за присъединяване към ЕС и НАТО, много държим по демократичен път да бъде решена политическата криза си сме категорично против всякакви изказвания за федерализация на Македония. Това заяви министър- председателят Бойко Борисов след срещата му с лидера на македонската опозиция Зоран Заев, предаде БТА. 

"Държим управляващите и опозицията да намерят общ език, такъв, какъвто Европа изисква. Не се месим във вътрешните работи на Македония, но ни притеснява политическата криза там, която е на нашата граница, при един народ, който е най-близък до България." - добави премиерът. 

Борисов отбеляза, че преди десетина дни е разговарял със Заев да направят тази среща на 29 май в България.

"Направихме я заедно с българската опозиция, в лицето на социалистите, за да покажем че в България не се делим на леви и десни, когато се касае стабилността на една държава." - каза още министър-председателят. 

Зоран Заев отбеляза, че на срещата е информирал своите домакини за ситуацията в Македония и за възможностите за решаване на кризата по мирен път. Той е изразил благодарност към тях и към представителите на ЕС, които, по думите му, дават максималното в диалог да се намери решение на проблемите в Македония. Нашето място е в ЕС и НАТО и заедно се опитваме да намерим решение за кризата, която е грижа и на целия регион, заяви Заев.

На срещата са присъствали също заместник-председателят на НС Янаки Стоилов и външният министър Даниел Митов. 

/Снимка: правителствен пресцентър/