fallback

Предвижда се тухлените сгради да бъдат включени в Националната програма за саниране от 2016г.

Към момента има 926 искания за целево финансиране на санирането

26.05.2015 | 17:22 Автор: Ирина Георгиева

За по-малко от 2 месеца правителството успя да стартира механизма за реализирането на Националната програма за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради в страната. В национален мащаб регистрираните сдружения на собствениците са близо 2000, а сключените договори между тях и общините са близо 1000. Към момента има подадени 926 искания за целево финансиране на санирането. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на конференция "Енергийна стратегия за Европа – диверсификация и енергийна сигурност", която се проведе в София. 

"В България има над 70 000 панелни и стоманено-бетонни блока или над 1 123 000 жилища."- каза зам.-министър Нанков. 

"Едно от основните предизвикателства, пред които се сблъскахме, насочвайки публичен ресурс към частната собственост, беше да убедим собствениците във важността на това да се включат в програмата за безвъзмездно саниране. В България по Конституция частната собственост е неприкосновена и около 97% от жилищния фонд е частна собственост." - заяви Нанков.

За по-малко от 4 месеца са сключени близо 800 тристранни договора между общините, областната управа и Българска банка за развитие за отпускане на средства за саниране, отбеляза заместник-министър Нанков. Първенци в Програмата към момента са областите Благоевград и Бургас със съответно 121 и 103 сключени договори между общините и сдруженията на собствениците, следвани от Пловдив и Хасково с 75 и 68 договора.  

Пред участниците в конференцията Николай Нанков подчерта ефектите от санирането на сградите, а именно – повишаване на енергийната ефективност на домовете и удължаване на техния живот.

"За да бъдат облекчени собствениците и местните власти, по препоръка на НСОРБ, бяха приети промени в изискванията за кандидатстване по Програмата." - обясни още Нанков.

"Така сега по преценка на общините, за саниране ще могат да кандидатстват и блокове, в които до 5% от собствениците не са дали съгласието си за участие в Програмата. За целта общините трябва да намерят проектантско решение как това да се случи технически, така че сградата все пак да достигне минималния изискуем клас на енергийна ефективност – клас “C”." - допълни Нанков.

"От 2016 година се предвижда и механизъм, по който в Програмата ще могат да се включат и тухлени сгради, стига те да отговарят на условията да са многофамилни и да са проектирани преди 1999 година." - съобщи още заместник – министърът.

Във форума участваха и заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев, министърът на икономиката и енергетиката Теменужка Петкова и председателят на Комисията по енергетика в НС  Делян Добрев. 

fallback
Още от България
fallback