Проект за единен съюз на капиталовите пазари в Европа

Инвестицията е на стойност 315 млрд. евро, а идеята е да допълва банките като източник на финансиране

26.05.2015 | 17:18 Редактор:
Проект за единен съюз на капиталовите пазари в Европа
Проект за единен съюз на капиталовите пазари в Европа

Идеята за създаване на общ Съюз на капиталовите пазари в ЕС е подкрепяна от почти всички членове на ЕК. Нещо повече – амбицията им е той да стане факт до 2019-та година. Според финансовите анализатори такъв съюз  би помогнал много на страните, които нямат добър капиталов пазар и обем на инвестиции. Тоест на по-слабо развитите икономики като България. ЕК вече оцени изминалата 2014-та година като рискова за България в бюджетно отношение.

Общ съюз на капиталовите пазари съществува в САЩ. Благодарение на него финансирането на средните предприятия в Америка е пет пъти по-голямо, отколкото преди създаването му. И за разлика от Европа, където предприятията се финансират в най-голяма степен от банките, зад океана те са финансирани предимно от капиталовите пазари.

Представители на българските бизнес среди, борсови агенти и икономисти са сигурни, че ако стане факт Капиталовият съюз ще доведе до сериозни ефекти върху БВП у нас.

Страната ни вече няма да среща пречки пред чуждестранните инвестиции, ще има адекватна нормативна тежест и сходни инвестиционни разходи. И най-важното – цялата ни финансова система ще бъде стабилизирана.

Още в репортажа на Борислав Петров: