fallback

Моника Маковей: Промени в Конституцията ще забавят борбата с корупцията

Архитектът на румънската съдебна реформа пожела на страната ни да намери политик или прокурор, който не се страхува от политически натиск

25.05.2015 | 18:41 Автор: Борислав Петров

Пред правосъдния министър Христо Иванов бившият правосъден министър на Румъния и сегашен евродепутат Моника Маковей определи като "прахосване на време" не само намеренията за промяна в Конституцията, но и създаването на специална структура, която да разследва корупцията у нас. Жената, която е отговорна за даването под съд на 1100 румънски държавни служители, уличени в корупция, 12 от които министри, бе категорична, че не трябва да очакваме политиците сами да дадат зелена светлина на разследвания срещу себе си. Тя риторично попита дали в  България наистина няма поне един прокурор, който да има воля за реформа.

Правосъдният министър Христо Иванов беше категоричен, че у нас истинска и радикална съдебна реформа няма как да се случи без конституционни промени. Той обясни, че ВСС е резултат от негативна селекция, която има своите структурни причини.

Министърът Иванов призова дебатът за конституционните промени да не се изчерпва само до разделянето на ВСС на две, а да стигне и до прокуратурата, която по мнението на участниците във форума, е най-нереформираната съдебна структура.

Още в репортажа на Борислав Петров:

 

fallback
Още от България
fallback