fallback

Любопитни факти за едни от най-популярните книги на всички времена

Най-дългата книга е цели 23 тома-17 870 страници. В нея е използвана и най-дългата дума-778 страници

24.05.2015 | 18:18 Автор: Вяра Петрова

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май ви припомняме защо четенето на книги е освен важно и толкова приятно. Ето някои от най-любопитните факти за едни от най-популярните книги и автори на всички времена:

Най-скъпо продадената книга в света до този момент струва цели 30 милиона щатски долара – това е един от Кодексите на Леонардо да Винчи. За него Бил Гейтс дава крупната сума през 1994 година. Посветен е основно на проучване на хидравликата и движението на водата, има и факти относно геологията и астрономията.

Най-голямата книга в света е 350-годишен атлас, който е с размери 175 и 190 см и съдържа стотина карти.

Най-дългата книга е написана от Найджъл Том – тя е цели 23 тома или общо 17 870 страници. В нея е използвана и най-дългата дума, която заема 778 страници.

За най-стара книга в света се счита “Бакарна книга”, написана на етруски -  език, днес изчезнал. Тя се състои от 6 страници, изписани върху плочи от чисто 24- каратово злато.  Счита се, че е на повече от 2500 години.

Най-много книги и ръкописи може да се намерят в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, където има над 28 милиона издания.

Най-влиятелната книга в света е Библията, следвана от „Произход на видовете" на Чарлз Дарвин, „Кратка история на времето" на Стивън Хокинг, „1984" на Джордж Оруел и „Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли.

 

fallback
Още от България
fallback