fallback

Росен Плевнелиев: Българите са специален народ

Малко са народите, които имат своя азбука, малко са тези, които успяха да дарят светлина на другите, каза българският президент

24.05.2015 | 12:15 Автор: Георги Стоянов

Българите са специален народ. Малко са народите, които имат своя азбука, малко са тези, които успяха да дарят светлина на другите. Това каза пред журналисти и гости президентът Росен Плевнелиев, съобщава БТА.

В днешния Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост президентската институция отвори врати за граждани. Плевнелиев посрещна първите посетители и им показа най-стария препис на "История славянобългарска", направен от Софроний Врачански преди 250 години в Котел.

Сред експонатите на изложбата бяха представени завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което той дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на висше училище в Княжество България.

Посетителите видяха Гербова зала, президентския кабинет, залата за заседания на Консултативния съвет за национална сигурност.

Гордеем се с това, че точно тук, в България се разгоря огнището на духовността, на писмеността за славянските народи, а искрите след това се разпростряха върху целия свят, каза Росен Плевнелиев.

Гордеем се със специалния принос на българите, които разбраха важността на делото на светите братя Кирил и Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света по един изключително достоен начин, допълни държавният глава.

Малко са народите, които празнуват светци, създали азбука, малко са народите, които имат ден на писмеността и културата, който е национален празник, каза президентът.

По-късно държавният глава, заедно с министъра на образованието и културата Тодор Танев, се включи в традиционното шествие за 24 май, което тръгна от площада пред президентството.

Президентът Плевнелиев ще даде тази вечер традиционен прием в Националния исторически музей.

Репортаж на Васил Детелинов.

 

fallback
Още от България
fallback